Skip to main content

Use Case

Robijn wasmiddel fles

Lauret Smits – Brand Manager Robijn

Bij Robijn zetten we vol in op het verduurzamen van onze verpakkingen. Zo zijn we hard op weg om onze flessen van gerecycled materiaal te maken. Ons Robijn wasmiddel is verpakt in een fles die is gemaakt van het kunststof polyethyleen. Meest gangbaar in onze business is om deze flessen niet te bedrukken of er een sticker op te plakken maar te voorzien van een zogenaamde ‘sleeve’ die vervolgens bedrukt wordt. Deze sleeve is gemaakt van flinterdun PET, een ander soort kunststof.

Via een eerste contact met het FieldLab vernamen we dat het toepassen van recyclaat in onze flessen een goede zaak is om de flessen circulair te maken maar dat het ook van belang is dat onze flessen daadwerkelijk goed gerecycled worden in het Nederlandse afvalsysteem. Er blijken flessen met PET sleeves in omloop te zijn die niet goed door een sorteer- en recycleproces komen en vervolgens dus verbrand of in een te laagwaardige recycle stroom terecht komen.

We wilden weten hoe het nu zit en hebben een FieldLab Use Case traject met vier workshops en een pilot/test bij een sorteerfabriek (Omrin/HVC) en bij een recyclingfabriek (Morssinkhof) doorlopen. Dit live uitstapje naar deze fabrieken was een echte ‘eye-opener’ voor ons. Echt geweldig om te zien hoe ons huishoudelijk verpakkingsafval op hoge snelheid gesorteerd en gerecycled wordt! Helemaal speciaal om onze eigen flessen door het proces te volgen. Dit kan ik iedere brand manager aanraden. De meetresultaten hiervan, aangevuld met data van Suez uit Nederlandse en Duitse sorteerfabrieken, geven weer dat onze flessen goed door het proces komen en tot mooi nieuw kunststof granulaat verwerkt worden. Er zijn nog kleine verbeterpunten om tot een ‘tien’ te komen waar we nu mee aan de slag gaan.