Skip to main content

Onderzoeksproject

Effecten van lijmen en etiketten op de recycling van vormvaste HDPE verpakkingen (deel 1 & 2)

Ten behoeve van kennisontwikkeling voor, onder anderen, de RecycleCheck voor vormvaste kunststof verpakkingen, kreeg het FLCP de opdracht om de effecten van aanwezigheid van lijmen en etiketten op vormvaste HDPE verpakkingen tijdens recyclen in kaart brengen. Hierbij lag de focus op mechanische sterkte van recyclaat en vorming van verstorende stoffen door blootstelling van lijmresten en bedrukte etiketten aan hoge temperaturen tijdens recycling. 

Hiertoe zijn testen uitgevoerd op verschillende combinaties van HDPE verpakkingen en lijm/etiket combinaties. Na wassen volgens het koudwasprotocol zijn de verpakkingen versnipperd, gerecycled, gecompoundeerd en zijn er mechanische testen uitgevoerd op teststaafjes na het spuitgieten. 

De impact van een beperkte hoeveelheid etiketten met lijm heeft weinig effect op de mechanische eigenschappen van het recyclaat van HDPE flessen met etiketten van LDPE of PP. Op basis van de uitgevoerde mechanische testen lijkt het gerecycled materiaal iets flexibeler en elastischer te zijn na recycling. Het is waarschijnlijk dat het effect sterker wordt als recyclaat met etiket en lijm opnieuw gerecycled wordt. Bij grotere hoeveelheden etiket en lijm lijkt het effect exponentieel sterker te worden. Hierbij moet rekening worden gehouden bij het ontwerp van producten op basis van recyclaat. Dit zou kunnen leiden tot producten met een lagere stijfheid die gecompenseerd moet worden in het structureel ontwerp. 

Uit gesprekken met recyclers komt naar voren dat bij de huidige koudwasprocessen om lijm en etiketten te verwijderen wordt gebruik gemaakt van veel frictie om zoveel mogelijk etiket materiaal te verwijderen omdat de gebruikte lijmen niet koudafwasbaar zijn. Dit kost waarschijnlijk relatief veel energie. Ook veroorzaken de lijm en etiketresten significante vervuiling van de apparatuur bij het ‘shredderen’ tot flakes.