Een ‘industry best practice’
Middels pre-concurrentiele projecten naar een ‘industry best practice’
Iedere verpakking die niet volledig opnieuw tot een grondstof voor nieuwe producten wordt verwerkt is een potentiële ‘Use Case’ voor het FLCP. Dit is een korte serie strak geregisseerde ‘snelkookpan’-workshops met een doorlooptijd van omstreeks 3 á 4 maanden.
In de tijd tussen de workshops worden de benodigde testen en analyses uitgevoerd bij laboratoria, kennisinstellingen en industriële installaties. Na een Use Case traject heeft onze klant een meer circulaire verpakkingen of overzicht van handelingsperspectieven hoe de verpakking beter tot nieuwe grondstof verwerkt kan worden. Op dit moment worden Use Cases afgerond voor bekende A-merken. Het betreft hier verpakkingen zoals tandpasta tubes, (schenk)stroopflessen, shampoo flessen en zuivel bekers.
Naast de zogenaamde ‘Use Cases’ met individuele bedrijven draait het FLCP ook projecten waarbij merkbedrijven pre-concurrentieel zijn aangesloten. Deze projecten gaan veelal over zaken die verpakkingstype overstijgend zijn met als doel een ‘industry best practice’ te ontwikkelen. Het FLCP werkt hierbij nauw samen met, naast de industriële partners van het FLCP, het Brightlands Material Center, het National testcentrum Circulaire Plastics en het Polymer Science Park.
Op dit moment lopen er drie grote projecten. De eerste omtrent de effecten van lijmen en etiketten op recyclebaarheid van verpakkingen, de tweede omtrent de effecten van overtollig productresidu op recyclebaarheid van verpakkingen en de derde gaat over de sorteer- en recyclebaarheid van verpakkingen met een kunststof ‘sleeve’. In dit laatste project wordt tevens gewerkt aan een manier voor bedrijven om een dossier op te bouwen indien de betreffende verpakking goede sorteer en recycling resultaten laat zien in het Nederlandse afvalverwerkingssysteem. Hiermee kan het bedrijf trachten korting te krijgen op de verpakkingsafdracht die men betaalt aan het Afvalfonds Verpakkingen.
In de 2e helft van 2022 zal mogelijk nog een project opgestart worden om de recycling ‘performance’ van folieverpakkingen omhoog te krijgen.